Het Britse bedrijf Quantum Base heeft een quantumgenerator ontwikkeld voor écht willekeurige getallen. Gegevens worden nu noodzakelijkerwijs versleuteld met pseudowillekeurige getallen, die zijn te achterhalen als bekend is hoe ze worden gegenereerd. De oplossing van de spinoff van Lancaster University maakt afluisteren en hacken een stuk lastiger. De Britten hebben hun vinding vorig jaar beschreven in Scientific Reports.

De rode of blauwe route: de keuze is niet te voorspellen. Illustratie: Quantum Base

De op chip integreerbare Q-ID-generator van Quantum Base is gebaseerd op de twee verschillende routes die een elektron kan nemen in een resonante tunneldiode. Ofwel tunnelt het elektron direct door de barrière (route 0), ofwel maakt het een tussenstop in de barrière (route 1). De keuze is volkomen willekeurig, maar met een voltmeter is eenvoudig vast te stellen welke route is genomen. Een stroom van elektronen levert zo een serie willekeurige nullen en enen op.

Door quantum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *